Home » In oktober start een Cursus Valpreventie 55+

In oktober start een Cursus Valpreventie 55+

Gepubliceerd op 15 maart 2018 12:50

Veilig vallen i.s.m. Gemeente Lanaken. Start in Oktober 2018

Valtechniek

Een val is helaas niet altijd te voorkomen. Weet je hoe je moet vallen? Leren vallen? Wij zijn geschoold in de cursus Fit&Veilig. Deze cursus bevat oefeningen om op een veilige en leuke manier te leren vallen en te werken aan de fitheid op het gebied van houding, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.

 

Mogelijke vallen

Je kunt op verschillende manieren vallen:

 • voorover als bijvoorbeeld struikelen;
 • zijwaarts als bijvoorbeeld je bij het fietsen zover moeten afremmen en je niet meer kunnen opvangen met je benen;
 • of achterover als bijvoorbeeld 

Van belang is dat je weet wat je moet doen als je valt. Je verzacht een val dan zo veel mogelijk zodat je er geen blessures aan overhoudt.

 

Basisregels bij een val

 • Houd je kin op je borst als je valt.
 • Vang jezelf niet op met gestrekte armen.

Het kan gebeuren dat je niet goed terechtkomt bij een val.

 

Nut van valtrainingen

Je kunt goed leren vallen door een valtraining te doen. Zo’n training zorgt ervoor dat je precies weet wat je moet doen als je valt. Hoe vaker je de oefeningen herhaald (bijvoorbeeld voorafgaand aan je les) hoe kleiner de kans op blessures als je echt een keer valt.

Tijdens een valtraining leer  je op een leuke en veilige manier te werken aan het verbeteren van:

 • je motoriek;
 • balans;
 • coördinatie;
 • angst voor het springen, en.

Door te werken aan je valvaardigheid, zul je merken dat je ook minder angst zal hebben om te vallen. Dit heeft weer een positief effect op de manier waarop je beweegt en door het leven gaat.
 
Meer weten over valtrainingen of wil je een valtraining volgen? Vraag via 0032 - 487 - 653723 of 0031 - 6 - 109 708 17 of op budosportrekem@gmail.com

 

Lespakket

Aanleiding om het lespakket Fit&Veilig te ontwikkelen waarbij veilig vallen voorop staat, was de wetenschap dat meer en meer mensen op leeftijd zich onnodig blesseren bij een val. Het is door diverse wetenschappelijke studies bewezen dat mensen die een bepaalde periode in hun leven aan judo gedaan hebben, op oudere leeftijd minder vaak vallen en wanneer ze vallen zij zich minder blesseren.

Fit en Veilig is gebaseerd op 2 programma's, namelijk:

 • het unieke trainingsprogramma van Budo Sport Rekem - Neerharen om mensen fitter te krijgen en zijn fysieke en mentale conditie te verbeteren,
 • het effectief bewezen lesprogramma ‘Vallen is ook een sport’, een samenwerking tussen VeiligheidNL en Yos Loten. Bedoeld om zowel kinderen als volwassenen op een leuke en veilige manier stap voor stap te leren vallen van hoogte.

 Het lespakket wordt ondersteund door enkele oudere bonden en ziekte kosten verzekeraars.

 

Training

Steeds meer senioren hebben onze training Fit & Veilig gevolgd. Zij zijn fitter en stabieler.... Bent u de volgende?


«