Home » Binnen kort star Cursus Valpreventie 55+

Binnen kort star Cursus Valpreventie 55+

Binnen kort star Cursus Valpreventie 55+

15 mrt. 2018 12:50

Veilig vallen i.s.m. Gemeente Lanaken. Hou deze site in de gaten

Valtechniek

Een val is helaas niet altijd te voorkomen. Weet je hoe je moet vallen? Leren vallen? Wij zijn geschoold in de cursus Fit&Veilig. Deze cursus bevat oefeningen om op een veilige en leuke manier te leren vallen en te werken aan de fitheid op het gebied van houding, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.

 

Mogelijke vallen

Je kunt op verschillende manieren vallen:

 • voorover als bijvoorbeeld struikelen;
 • zijwaarts als bijvoorbeeld je bij het fietsen zover moeten afremmen en je niet meer kunnen opvangen met je benen;
 • of achterover als bijvoorbeeld 

Van belang is dat je weet wat je moet doen als je valt. Je verzacht een val dan zo veel mogelijk zodat je er geen blessures aan overhoudt.

 

Basisregels bij een val

 • Houd je kin op je borst als je valt.
 • Vang jezelf niet op met gestrekte armen.

Het kan gebeuren dat je niet goed terechtkomt bij een val.

 

Nut van valtrainingen

Je kunt goed leren vallen door een valtraining te doen. Zo’n training zorgt ervoor dat je precies weet wat je moet doen als je valt. Hoe vaker je de oefeningen herhaald (bijvoorbeeld voorafgaand aan je les) hoe kleiner de kans op blessures als je echt een keer valt.

Tijdens een valtraining leer  je op een leuke en veilige manier te werken aan het verbeteren van:

 • je motoriek;
 • balans;
 • coördinatie;
 • angst voor het springen, en.

Door te werken aan je valvaardigheid, zul je merken dat je ook minder angst zal hebben om te vallen. Dit heeft weer een positief effect op de manier waarop je beweegt en door het leven gaat.
 
Meer weten over valtrainingen of wil je een valtraining volgen? Vraag naar de methode Fit&Veilig 


Om veilig en met plezier te kunnen rijden moet een ruiter een hele reeks aspecten op elkaar afstemmen. Zaken als balans, coördinatie, kracht, conditie en concentratie zijn daarbij essentieel. Het vraagt heel wat van lichaam en geest om op een bewegend dier goed in balans te komen en te blijven. En mocht er toch een valpartij zijn, dan wil je dat de ruiter zo gunstig mogelijk terecht komt om ernstige blessures te vermijden.

Veel ruiters zijn voortdurend bezig met het werken aan de conditie van hun paard. De training, de voeding, het management, alles wordt uitgedacht om een ware topatleet van het paard te maken. Maar daarbij vergeten de meeste ruiters zichzelf.

 

Fit en Veilig

Aanleiding voor VeiligheidNL het lespakket Fit&Veilig te ontwikkelen waarbij veilig paardrijden voorop staat. Hiervoor heeft VeiligheidNL de krachten gebundeld met Adelinde Trainingcenter  en valpedagoog Yos Lotens: Adelinde Training Center met haarunieke trainingsprogramma om de ruiter fitter te krijgen en zijn fysieke en mentale conditie te verbeteren. VeiligheidNL en Yos Lotens met het effectief bewezen lesprogramma, genaamd ‘Vallen is ook een sport’ om zowel kinderen als volwassenen op een leuke en veilige manier stap voor stap te leren vallen van hoogte. Fit&Veilig is op beide programma’s gebaseerd. Het lespakket wordt ondersteund door Stichting Veilige Paardensport, de FNRS en PPHO.
 

Met het lespakket Fit & Veilig heb je als instructeur alle kennis en een praktische structuur in handen om direct aan de slag te gaan, zodat ook jouw ruiters veilige reflexen ontwikkelen. Fit & Veilig bevat oefeningen voor alle paardensporters. Jong en oud, beginner of gevorderd, recreatief of op wedstrijdniveau. Iedere ruiter kan er waardevolle kennis en vaardigheden mee opdoen of aanscherpen. Ervaren ruiters zullen daarbij sneller door de oefenstof heen gaan dan beginners.
 

Instructeurs en ruiters die al met Fit & Veilig werken zijn erg enthousiast over het lespakket. Zij zien het programma als een praktische manier om de ruiterfitheid, veiligheid en het rijplezier te vergroten.
 

Het lespakket is gekoppeld aan een opleiding. In 3 dagdelen (1 hele dag en 1 terugkom-ochtend) De kosten van de opleiding inclusief het lespakket zijn slechts € 250,- excl. BTW.
Kijk voor meer informatie op www.veiligheid.nl/fit_veilig

Fit & veilig voor de paardensport

Text widget

Paardrijden lijkt misschien makkelijk, maar vergis je niet. Jaarlijks raken zo'n 66.000 ruiters geblesseerd tijdens het paardrijden. Paardrijden is leuk, maar dan wel zonder blessures!

 

Om veilig en met plezier te kunnen rijden moet een ruiter een hele reeks aspecten op elkaar afstemmen. Zaken als balans, coördinatie, kracht, conditie en concentratie zijn daarbij essentieel. Het vraagt heel wat van lichaam en geest om op een bewegend dier goed in balans te komen en te blijven. En mocht er toch een valpartij zijn, dan wil je dat de ruiter zo gunstig mogelijk terecht komt om ernstige blessures te vermijden.

Veel ruiters zijn echter voortdurend bezig met het werken aan de conditie van hun paard. De training, de voeding, het management, alles wordt uitgedacht om een ware topatleet van het paard te maken. Maar daarbij vergeten de meeste ruiters zichzelf.

 

Lespakket

Aanleiding voor VeiligheidNL om het lespakket Fit&Veilig te ontwikkelen waarbij veilig paardrijden voorop staat.

Fit en Veilig is gebaseerd op 2 programma's, namelijk:

 • het unieke trainingsprogramma van Budo Sport Rekem - Neerharen om de ruiter fitter te krijgen en zijn fysieke en mentale conditie te verbeteren,
 • het effectief bewezen lesprogramma ‘Vallen is ook een sport’, een samenwerking tussen VeiligheidNL en Yos Loten. Bedoeld om zowel kinderen als volwassenen op een leuke en veilige manier stap voor stap te leren vallen van hoogte.

 Het lespakket wordt ondersteund door Stichting Veilige Paardensport, de FNRS en PPHO.

 

Training

Steeds meer ruiterinstructeurs hebben onze training Fit & Veilig gevolgd. Zij kunnen hun ruiters nog beter trainen om veilig paard te rijden. Ben jij de volgende?

Volgende »

Lees meer »